Kruiden

                                            Oorsprong en werking van kruiden
Veel bekende kruiden zijn al vanuit de oudheid bekend om hun geneeskrachtige werking. Kruiden zijn echter niet te patenteren en dit betekent ook dat er soms weinig wetenschappelijk onderzoek naar wordt gedaan, omdat dit simpelweg geen miljoenen oplevert. Gelukkig worden er de laatste jaren steeds meer plantaardige geneesmiddelen geregistreerd bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen,  en de verwachting is dat dit alleen maar zal gaan  toenemen. 

Kruiden worden al eeuwenlang ingezet om te ondersteunen bij ziektes, pijn en chronische aandoeningen. Om me heen zie ik de sterke,  en bij acute klachten, vaak snelle werking van kruiden. Dat verbaast me niet alleen, maar ontroert me ook. 
Kruiden worden vaak gezien als on-kruid in de tuin of op landbouwgronden, maar als je eenmaal de kracht van kruiden ontdekt, kan je alleen maar veel waardering voor deze krachtspatsers opbrengen.  

Wist je dat van  alle kruiden die in je omgeving groeien, we juist die kruiden de komende 7 jaar nodig zullen hebben? Misschien kunt je eens kijken in je  tuin of oprit welke kruiden daar allemaal groeien, en uitzoeken wat dit specifieke kruid voor je kan betekenen.

Heb je bijvoorbeeld veel paardenbloemen in je tuin? Dan kan het zijn dat je wat meer zou moeten ontgiften, of dat je moeite hebt met je spijsvertering, of misschien ben je wel erg moe en uitgeput , of heb je jezelf wat onderdrukt, en komt je ik-kracht niet echt naar boven. 
Paardenbloem kan je helpen met opbouwen en versterken van je algehele welzijn, hij kan je levenskracht weer versterken en meer in jezelf gaan geloven. En wil je misschien iets loslaten? De pluizenbol van de paardenbloem wegblazen kan symbolisch staan om je te helpen,  je te bevrijden van iets waar je mee zit. Iets waar je mee op-je -lever-zit. 
Paardenbloem is een echt leverkruid, en de lever (het Hout element) staat voor bewegen, je creativiteit kunnen uiten, plannen maken, doelen neerzetten.  De wereld van de kruiden kan een heilzaam proces zijn. Het werkt door op alle lagen van het menselijk lichaam. Het is letterlijk een route lopen langs de diepere betekenis van klachten. Een kruid helpt niet alleen op fysiek niveau, maar ook op emotioneel en spiritueel niveau. En zo kan het zijn, dat je komt voor een bepaalde klacht, je ook andere, soms dieper gelegen klachten onbewust aanpakt. 

Hoe kunnen we de kruiden inzetten ter ondersteuning in een herstelproces?
Als je bij mij in behandeling komt dan kijken we waar in het lichaam of waar de emotionele klachten zich openbaren. Dat kan zijn in de huid, in bepaalde organen, of klachten geven zoals hoofdpijn, slapeloosheid menstruatieklachten , overgangsklachten etc. 
Het is aan mij om te kijken waar deze disbalans vandaan komt, en wat er nodig is om dit te herstellen. 
Chronische  klachten doen er jaren over om zich in het lichaam te manifesteren, deze  klachten zullen ook niet binnen enkele weken kunnen worden opgelost, dit kost tijd, geduld en vertrouwen maar ook liefde naar jezelf.
Het lichaam wil altijd balans, en zal altijd op zoek blijven naar herstel en genezing , en kruiden kunnen hierin geweldige helpers zijn. 
Bij acute klachten, helpen kruiden snel en effectief. 

Kruiden kunnen,  indien nodig,  voor langere tijd gebruikt worden. 
Ze werken op een zachte en vriendelijke manier in op het lichaam, maar moeten wel onder toezicht worden ingezet. Sommige kruiden werken erg sterk, en ook het gebruik van synthetische medicatie moet worden gecheckt. Kruiden en synthetische medicatie kunnen soms een negatieve verstoring geven op elkaar. 

Kruidenformules worden voorgeschreven in een tinctuur, dit zijn kruiden getrokken op alcohol, het deel dat overblijft is de tinctuur en die wordt vermengd met water ingenomen. 
Kruidenthee, supplementen , Bach bloesems zijn er ter aanvulling, dit is soms nodig om het een en ander te versterken. 
 

En daarnaast geef ik aanvullende adviezen op gebied van voeding, supplementen en leefstijl. 

Ik werk voornamelijk met Westerse kruiden, maar zeker soms ook met Chinese kruiden. Dit is ook weer afhankelijk van de persoon en z'n klacht.